10 tips voor overheidsinstanties: Licentiekosten inzichtelijk en beheersbaar maken

oktober 6, 2023

Overheidsinstanties, zoals gemeenten en provincies, staan voor de uitdaging om effectief om te gaan met hun begrotingen. Een belangrijk aspect van deze begrotingen zijn de licentiekosten voor software, die vaak een aanzienlijk deel van het IT-budget uitmaken. Het inzichtelijk maken en beheren van deze kosten is cruciaal om verspilling te voorkomen en financiële transparantie te waarborgen. In dit blog delen we 10 tips om overheidsinstanties te helpen bij het optimaliseren van hun licentiekosten.

1. Begin met een grondige inventarisatie

Voordat je de licentiekosten kunt beheren, moet je precies weten welke software en licenties je organisatie in huis heeft. Start met een grondige inventarisatie van alle softwaretoepassingen en bijbehorende licenties/cloudsubscripties. Dit vormt de basis voor verdere kostenanalyse.

2. Kies de juiste licentiemodellen

Bij de aanschaf van licenties en (cloud)subscripties is het belangrijk om de juiste licentiemodellen te kiezen. Het is van belang dat het gekozen licentiemodel het beste bij je behoeften past. Het juiste model kan kosten besparen op de korte en lange termijn.

3. Automatiseer licentieprocedures

Automatiseer licentieprocedures, zoals het vernieuwen van licenties en (cloud)subscripties en het toewijzen van licenties aan nieuwe gebruikers. Dit vermindert handmatige fouten en zorgt voor efficiëntie.

4. Maak scenario’s en kostenramingen

Werk verschillende licentiescenario’s uit en maak kostenramingen voor de komende jaren in samenwerking met een externe, onafhankelijke partij. Overweeg groei in het aantal gebruikers, prijsstijgingen en nieuwe softwarebehoeften. Dit geeft je een realistisch beeld van de toekomstige kosten.

5. Centraliseer licentiebeheer

Richt een centraal licentiebeheerteam of -afdeling op binnen de organisatie of besteed het licentiebeheer uit aan een betrouwbare organisatie die zich dagelijks bezighoud met licentieregels. Dit zorgt voor consistentie en coördinatie bij het beheer van licenties over verschillende afdelingen.

6. Voorkom onderlicentiëring en dubbele licenties

Zorg ervoor dat je organisatie niet onderlicentieert (te weinig licenties voor het aantal gebruikers) of dubbele licenties aanschaft. Dit kan leiden tot onverwachte kosten en juridische problemen.

7. Houd compliance in gedachten

Houd altijd rekening met softwarelicentiecompliance. Het niet voldoen aan de voorwaarden kan leiden tot juridische problemen en boetes.

8. Optimaliseer regelmatig

Licentiekosten optimaliseren is geen eenmalige taak. Regelmatige evaluatie en aanpassing van licentieovereenkomsten zijn essentieel om kosten laag te houden, flexibel te blijven en onnodige kosten te voorkomen.

9. Leer van best practices en case studies

Leer van de best practices van andere overheidsinstanties en bekijk casestudies van succesvolle licentiekostenoptimalisatie. Dit kan waardevolle inzichten bieden voor jouw organisatie.

10. Blijf op de hoogte van nieuwe technologieën

Houd de ontwikkelingen in de IT-wereld in de gaten, zoals cloud computing, Software as a Service (SaaS) en Artificial Intelligence. Deze technologieën kunnen nieuwe mogelijkheden bieden voor kostenbesparingen en efficiëntie.

Licentiekosten beheren en optimaliseren is een voortdurende inspanning die de financiële gezondheid van overheidsinstanties kan versterken. Door deze tips te volgen, kunnen gemeenten en provincies hun IT-budgetten effectiever beheren en de transparantie vergroten, wat uiteindelijk ten goede komt aan hun dienstverlening aan de gemeenschap.

Op zoek naar deskundig advies? Neem contact op met BeSharp Experts!

Het beheer van licentiekosten en softwareoptimalisatie kan een complexe en uitdagende taak zijn. Als je behoefte hebt aan professioneel en onafhankelijk advies om jouw overheidsinstantie te helpen bij het maximaliseren van kostenbesparingen en het optimaliseren van je licentiestrategie, dan staan de experts van BeSharp voor je klaar. Ook bieden wij een lange termijn partnership zodat u altijd de controle blijft behouden over uw licentiekosten en op de hoogte blijft van de laatste ontwikkelingen op licentiegebied.

Ons toegewijde team beschikt over meer dan 15 jaar ervaring in contractonderhandelingen en softwarelicentieoptimalisatie. We begrijpen de unieke behoeften van overheidsinstanties en kunnen je helpen bij het nemen van weloverwogen beslissingen om je licentiekosten te beheren en te minimaliseren.

Aarzel niet om contact met ons op te nemen voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe BeSharp Experts je kan assisteren bij het optimaliseren van je softwarelicenties, het waarborgen van compliance en het realiseren van kostenbesparingen.

Contacteer BeSharp Experts vandaag nog!

☎️ 085-0070484

📧 info@besharpexperts.com

🌐 https://www.besharpexperts.com