Wat is een Enterprise Agreement (EA)?

juni 13, 2023

Voor bedrijven die Microsoft software en/of cloudservices willen licenseren voor een periode van minimaal drie jaar en meer dan 500 gebruikers of apparaten hebben, is er een overeenkomst die de Microsoft Enterprise Agreement wordt genoemd.

 • Doelgroep: Middelgrote en grote organisaties
 • Instapniveau: 500 seats (commercieel) of vanaf 250 seats (overheid & non-profit)
 • Duur van de overeenkomst: 3 jaar
 • Producten: Zakelijke Microsoft-producten

Hoe werkt het?

De Enterprise Agreement is bedoeld voor organisaties die software en cloudservices willen licenseren voor een periode van minimaal drie jaar.

De Enterprise Agreement biedt ingebouwde besparingen tot 45 procent. De betaling moet jaarlijks worden gedaan en kan niet worden vooruitbetaald. Dit helpt de initiële kosten te verlagen en stelt u in staat om jaarlijkse softwarebudgetten tot drie jaar vooruit te voorspellen.

De Enterprise Agreement biedt ook een abonnementsvariant, de Enterprise Agreement Subscription (EAS), die de initiële licentiekosten verlaagt door een abonnement te nemen op de rechten om Microsoft-producten en -services te gebruiken in plaats van ze te bezitten. Met deze variant kunt u het aantal abonnementen jaarlijks verhogen of verlagen.

True-up:

Tijdens de looptijd van uw Enterprise Agreement kunt u op elk gewenst moment gebruikers, apparaten, producten en diensten toevoegen zonder afzonderlijke aankooporders te plaatsen. Aan het einde van elk contractjaar voegt u licenties toe aan het contract voor extra software of diensten die u tijdens het jaar hebt gebruikt. Dit wordt een True Up genoemd.

U kunt het aantal licenties voor softwareproducten zoals Office of Windows Server niet verlagen tijdens de looptijd. Licenties voor cloudservices zoals Microsoft 365 kunt u jaarlijks verlagen.

In een Enterprise Agreement-abonnement kunt u licenties voor zowel softwareproducten als cloudservices jaarlijks verlagen.

Uw Enterprise Agreement verlengen:

Wanneer het tijd is om uw Enterprise Agreement te vernieuwen, hebt u de mogelijkheid om aanpassingen te maken om ervoor te zorgen dat uw nieuwe overeenkomst in lijn is met uw huidige en toekomstige behoeften.

Microsoft Enterprise Agreement Enrollments:

Het ondertekenen van een Enterprise Agreement alleen is niet voldoende om licenties te verkrijgen. Een Microsoft Enterprise Agreement is alleen compleet en geldig als het ten minste één type Enrollment bevat.

Momenteel zijn er twee soorten Enrollments:

 • Microsoft Enterprise Enrollment (variant: Enterprise Subscription Enrollment)
 • Server- en Cloud Enrollment (SCE)

Microsoft Enterprise Enrollment:

Het meest voorkomende type inschrijving in het Enterprise Agreement-programma is de Microsoft Enterprise Enrollment. In deze inschrijving kunt u alle zakelijke Microsoft-producten en -services opnemen.

Microsoft heeft minimumvereisten voor het aangaan van een EA of EAS. U moet minimaal 500 Enterprise cloudlicenties of bedrijfsbrede licenties (met een minimum van 500) aanschaffen voor Office ProPlus, Windows Enterprise en/of de Core CAL Suite of Enterprise CAL Suite. Voor overheids- en non-profitorganisaties geldt een minimum van 250 licenties.

Enterprise-cloudlicenties omvatten Office 365 E1/E3/E5, EMS (Enterprise Mobility & Security) E3/E5 en Microsoft 365 E3/E5.

Server- en Cloud Enrollment:

De Server en Cloud Enrollment (SCE) van de Microsoft Enterprise Agreement is een specifiek type enrollment waarmee u kunt standaardiseren op een of meer van de volgende server- en cloudtechnologieën van Microsoft:

 • Core Infrastructure Suite van serverbesturingssystemen en beheersoftware: Windows Server + System Center.
 • Applicatieservers: SQL Server (database), BizTalk Server, SharePoint Server. BizTalk en SharePoint kunnen alleen worden toegevoegd als je ook SQL neemt in de SCE.
 • Ontwikkelplatform: Visual Studio Enterprise, MSDN Platforms.
 • Microsoft Azure was vroeger een van de vier kerntechnologieën om een nieuwe SCE te starten, maar nu niet meer. Als u Azure al in een vorige SCE had, kunt u die nog steeds vernieuwen, maar nieuwe Microsoft EA-klanten kunnen geen SCE tekenen met alleen Azure.

Voor deze producten moet u licenties met Software Assurance (SA) of huurlicenties voor alle installaties opnemen in de SCE. U kunt bijvoorbeeld niet een deel van de SQL licenties verrekenen in een Enterprise Enrollment of een ander licentieprogramma. Als u ervoor kiest om SQL in de SCE op te nemen, moeten licenties voor alle SQL-installaties in de SCE worden opgenomen. Er zijn uitzonderingen voor SQL-installaties die onder Visual Studio/MSDN-licenties vallen.

De SCE heeft strengere eisen voor het afrekenen van licenties, maar biedt ook gunstigere voorwaarden, zoals een extra korting op de licentieprijzen.

In een SCE kunt u kiezen tussen eeuwigdurende licenties (zoals in de EA Enrollment) en huurlicenties (zoals in de EAS Enrollment).

Er zijn twee soorten Enterprise Agreements:

Er zijn twee soorten EA’s: een Enterprise Agreement (EA), die eeuwigdurende licenties plus onderhoud biedt, en een Enterprise Agreement Subscription (EAS), die wordt gebruikt voor abonnementslicenties.

U kunt online serviceabonnementen bestellen in EA of EAS. Dit zijn huurlicenties in beide overeenkomsten.

 Wat is het verschil tussen EA en EAS?

EA, de standaardovereenkomst (zonder abonnement): U betaalt voor licenties en onderhoud in drie jaarlijkse betalingen. Aan het einde van de looptijd houdt u niets over. Als u de licenties wilt behouden, heeft u een “afkoopoptie”.

U kunt de overeenkomst natuurlijk met nog eens drie jaar verlengen. Lees dit artikel verder voor Microsoft EA verlengingsrichtlijnen.

Enterprise Agreement Prijzen:

De kosten van een product of service die u bestelt, zijn een vaste prijs tot het einde van de overeenkomst. Tussentijdse prijswijzigingen door Microsoft hebben geen invloed op de producten en services die in de overeenkomst zijn opgenomen. Alleen wanneer u de overeenkomst na drie jaar verlengt, zijn gewijzigde prijzen van toepassing op de volgende drie jaar. Het aantal licenties bepaalt de kortingen.

Er zijn zogenaamde “programmatische” kortingen voor Microsoft EA. De korting neemt toe wanneer u extra licenties bestelt.

Gebaseerd op het aantal gelicentieerde gebruikers of apparaten, zijn er vooraf gedefinieerde niveaus van A tot D:

 • Kortingsniveau A: 500 tot 2399 (gebruikers of clientapparaten)
 • Kortingsniveau B: 2400 tot 5999 (gebruikers of clientapparaten)
 • Kortingsniveau C: 6000 tot 14999 (gebruikers of clientapparaten)
 • Kortingsniveau D: > 15000 (gebruikers of clientapparaten)

Kortingen boven de vooraf gedefinieerde kortingen zijn optioneel. Ze kunnen bijvoorbeeld:

Aan een overheid worden gegeven als onderdeel van een transactie die voor de hele regio geldt of individueel worden onderhandeld door of namens uw bedrijf.