Update in Exchange Server roadmap: Wat u moet weten

mei 15, 2024

In de steeds veranderende wereld van Microsoft licenties en IT-infrastructuur is het van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van software-updates en wijzigingen in de roadmap. Microsoft’s recente update van zijn Exchange Server-roadmap, onthuld in een blogpost op 7 mei 2024, schetst belangrijke mijlpalen gericht op het voldoen aan de veranderende behoeften van klanten ter plaatse, hosted serviceproviders en partners. Laten we de belangrijkste updates en hun implicaties verkennen, samen met enkele deskundige adviezen om deze veranderingen soepel te doorlopen.

Exchange Server 2019 CU15:

Gepland voor release later dit jaar, zal Exchange Server 2019 CU15 dienen als de laatste Cumulatieve Update voor Exchange Server 2019. Deze update introduceert verschillende nieuwe functies en verbeteringen, waaronder:

 • TLS 1.3-ondersteuning: Verbetering van de beveiliging door verouderde cryptografische algoritmen te elimineren en de versleuteling tijdens handshake-procedures te verbeteren.
 • Certificaatbeheer in EAC: Stroomlijning van certificaatbeheertaken binnen het Exchange Admin Center (EAC) voor meer gemak en efficiëntie.
 • Voorbereiding op Exchange Server SE: Ondersteuning voor co-existentie met Exchange 2013 wordt verwijderd in afwachting van de aankomende Exchange Server Subscription Edition.

Exchange Server Subscription Edition (Exchange Server SE):

Verwacht wordt dat Exchange Server SE zijn debuut zal maken in het begin van het derde kwartaal van 2025. Het vertegenwoordigt de volgende iteratie van Microsoft Exchange Server. Belangrijke details met betrekking tot Exchange Server SE zijn onder andere:

 • Licentiemodel: Aanpassing van het op abonnementen gebaseerde licentiemodel vergelijkbaar met SharePoint Server Subscription Edition, waarbij abonnementslicenties of licenties met actieve Software Assurance vereist zijn voor zowel server- als gebruikerslicenties.
 • Compatibiliteit: Delen van hardware- en besturingssysteemvereisten met Exchange 2019 CU15, inclusief ondersteuning voor Windows Server 2025 bij de algemene beschikbaarheid later dit jaar.
 • Upgradeproces: Twee upgrade-opties aanbieden – ‘in-place upgrade’ voor een naadloze overgang van Exchange Server 2019 en ‘legacy upgrade’ voor scenario’s die een infrastructuurwijziging vereisen.

Exchange Server SE CU1:

Verwacht wordt dat Exchange Server SE CU1 zal worden uitgebracht in oktober 2025 en zal verdere verbeteringen introduceren, zoals:

 • Kerberos voor server-naar-servercommunicatie: Verhoging van de beveiligingsmaatregelen door standaard over te schakelen naar Kerberos-authenticatie voor inter-servercommunicatie.
 • Admin API en RPS-deprecie: Introductie van een moderne Admin API terwijl het Remote PowerShell (RPS) -protocol wordt uitgefaseerd in latere updates.
 • Verwijdering van Outlook Anywhere: Afstemming met Exchange Online en Microsoft 365 door de ondersteuning voor Outlook Anywhere stop te zetten.

Om deze aankomende veranderingen effectief te navigeren en een soepele overgang te garanderen, moedigt Microsoft klanten aan om proactieve stappen te ondernemen:

 • Upgradevoorbereiding: Evalueer uw huidige Exchange Server-versie en plan de nodige upgrades naar Exchange 2019 CU14 of CU15.
 • Blijf op de hoogte: Houd u op de hoogte van updates en aankondigingen van Microsoft met betrekking tot Exchange Server-ontwikkelingen.
 • Consultatie: Neem contact op met Microsoft of uw voorkeurs-IT-ondersteuningsprovider om de impact van deze veranderingen op uw omgeving te beoordelen en een op maat gemaakte migratiestrategie te ontwikkelen.

Naast het bovenstaande is het essentieel om deskundige hulp te hebben bij het navigeren door het veranderende landschap van Exchange Server licenties. Als onafhankelijk adviseur voor softwarelicenties is BeSharp Experts gespecialiseerd in het bieden van transparante inzichten in alle relevante licentiemogelijkheden en hun financiële impact.

Neem vandaag nog contact op met BeSharp Experts om een consult in te plannen en ontdek hoe wij u kunnen helpen bij het vinden van de optimale licentieoplossing die is afgestemd op de behoeften van uw organisatie.

Microsoft blog: https://techcommunity.microsoft.com/t5/exchange-team-blog/exchange-server-roadmap-update/ba-p/4132742