Terugblik op het Gartner IT Symposium/Xpo 2023 in Barcelona: Een diepgaande duik in de toekomst van IT en bedrijfsvoering

november 13, 2023

Terugkijkend op het Gartner IT Symposium/Xpo 2023 in Barcelona delen we in dit interview de inzichten van Wim Zuman, een ervaren licentiespecialist bij BeSharp Experts en spreker tijdens het evenement. Hij heeft samen met Discount-Licensing een presentatie gegeven over de mogelijkheden van pre-owned licenties en de rol van onafhankelijk advies in het complexe landschap van IT-strategieën en contractonderhandelingen.

* Kun je ons een algemene indruk geven van het Gartner IT Symposium/Xpo 2023 in Barcelona?

Het Gartner IT Symposium in Barcelona was een fantastische ervaring. Het event bracht mensen met een passie voor IT samen van over de hele wereld, waardoor er een unieke gelegenheid ontstond om de meest actuele technologische trends en innovaties te verkennen en te bespreken.

Wat mij opviel aan het event was de expliciete focus op efficiëntie, schaalbaarheid en nieuwe bedrijfsmodellen. De sprekers en deelnemers benadrukten de noodzaak voor organisaties om hun operationele processen te stroomlijnen, schaalbaarheid te omarmen en zich aan te passen aan nieuwe bedrijfsmodellen die de huidige dynamiek van de markt weerspiegelen.

De conferentie bood ook een platform voor het verkennen van geavanceerde technologieën zoals generatieve AI, waarbij de nadruk lag op het voorspellen van technologische trends voor de komende jaren. Deze focus benadrukte de cruciale rol van technologie in het bepalen van de koers voor organisaties en benadrukte de noodzaak voor continue aanpassing en innovatie.

Vanuit mijn expertise als licentie- en contract specialist werd het mij duidelijk dat het steeds belangrijker wordt voor bedrijven om goed te begrijpen welke softwareoplossingen nuttig zijn en op welke manier je deze oplossingen moet licentiëren. Met de huidige snelheid van innovatie kunnen kosten erg snel oplopen als je deze zaken niet goed beheert.

* Je hebt samen met Discount-Licensing een presentatie gegeven over de mogelijkheden van pre-owned licenties. Kun je ons kort vertellen over de belangrijkste punten die je hebt besproken tijdens de presentatie?

Zeker, onze presentatie richtte zich op de diverse mogelijkheden van pre-owned licenties, zowel vanuit het perspectief van aankoop als verkoop. We hebben benadrukt hoe organisaties overtollige licenties effectief kunnen benutten en hoe het inzetten van een pre-owned licentiescenario een krachtige onderhandelingsstrategie kan zijn voor betere prijzen en contractvoorwaarden, vooral in het kader van cloudscenario’s.

* Welke reacties of vragen ontving je na de presentatie? Waren er specifieke inzichten of discussiepunten die opvielen?

We ontvingen veel positieve reacties op de presentatie, vooral met betrekking tot het inzicht dat pre-owned licenties niet alleen kostenbesparend kunnen zijn, maar ook een strategisch instrument zijn in onderhandelingen. Sommige vragen richtten zich op de praktische implementatie en compliance-aspecten, wat een boeiende discussie opleverde.

* Hoe denk je dat de besproken trends en inzichten op het symposium de toekomst van IT en bedrijfsvoering zullen beïnvloeden, met name in relatie tot jouw expertisegebied?

De focus op digitale operatie in combinatie met generatieve AI maakt voor mij duidelijk dat investeringen in IT snel zullen toenemen. In het licht van deze ontwikkelingen is en blijft de rol van onafhankelijk advies cruciaal. Als onafhankelijk adviseur ben ik gespecialiseerd in het bieden van heldere inzichten, met name op het gebied van Microsoft licenties en contractonderhandelingen. Mijn doel is organisaties te begeleiden bij het anticiperen op en benutten van de nieuwste technologische verschuivingen. Of het nu gaat om het optimaliseren van licenties binnen de nieuwste trends of het onderhandelen van contracten met het oog op toekomstige ontwikkelingen, ik help organisaties zich aan te passen en te gedijen in een snel evoluerende IT-omgeving.

* Als onafhankelijke licentiespecialist ben je goed bekend met Microsoft licenties. Hoe zie je de rol van onafhankelijk advies specifiek binnen het Microsoft-ecosysteem en hoe kunnen bedrijven hiervan profiteren?

Als onafhankelijke licentiespecialist binnen het Microsoft-ecosysteem zie ik de rol van onafhankelijk advies als essentieel. Bedrijven kunnen hiervan profiteren door heldere inzichten te verkrijgen in de complexe wereld van Microsoft-licenties en contractonderhandelingen. Mijn rol als adviseur stelt organisaties in staat om strategisch om te gaan met hun licenties, waarbij de focus ligt op het optimaliseren van kosten zonder concessies te doen aan essentiële functionaliteit. In een tijd van snel evoluerende technologieën is onafhankelijk advies een waardevol kompas om organisaties te helpen navigeren door de uitdagingen van licentiëring in het Microsoft-ecosysteem, waardoor ze flexibeler en veerkrachtiger kunnen opereren.

* Wat is het belang van onafhankelijk advies, en heb je voorbeelden uit de praktijk waaruit is gebleken dat de inzet hiervan voordelen heeft opgeleverd voor organisaties die je hebt geadviseerd?

Het belang van onafhankelijk advies is cruciaal voor het bereiken van de beste prijzen en voorwaarden, vooral gezien de complexe belangen die vaak spelen bij licentie- en contractonderhandelingen. Veel adviseurs in de markt onderhouden partnerships met Microsoft en hebben soms ook belang bij licentieverkoop of de implementatie van specifieke oplossingen van Microsoft. Door deze externe belangen kan hun advies beïnvloed worden, waardoor de focus op de beste licentieoplossing verminderd. Dit leidt vaak tot onnodig hoge kosten op de korte en lange termijn.

Ontdek de voordelen van onafhankelijk advies!

Als een onafhankelijke licentiespecialist en ervaren contractonderhandelaar onderscheidt BeSharp Experts zich van de meeste adviseurs in de markt. In tegenstelling tot anderen hebben wij geen partnerschap met Microsoft en geen belang bij de verkoop van licenties.

Onze specialisatie ligt in het optimaliseren van Microsoft-software-investeringen. Met meer dan 15 jaar ervaring in contractonderhandelingen en softwarelicentieoptimalisatie, heeft ons toegewijde team als missie om onze klanten te helpen de maximale waarde uit hun Microsoft-softwareinvesteringen te halen.

Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe onafhankelijk advies een cruciale rol kan spelen in het behalen van uw IT-doelen. Onze expertise, uw succes!