Revolutionaire ontwikkelingen bij Microsoft Ignite 2023: Een overzicht door BeSharp Experts

november 20, 2023

Microsoft Ignite 2023, hét jaarlijkse evenement voor ontwikkelaars en IT-professionals, heeft vorige week plaatsgevonden. Dit event heeft ingrijpende veranderingen aangekondigd voor Windows, Microsoft 365 en Azure die een diepgaande impact zullen hebben op bedrijven.

Bij BeSharp Experts, uw onafhankelijke adviseur op het gebied van Microsoft licenties, delen we graag de meest opmerkelijke aankondigingen en innovaties met een speciale focus op Artificial Intelligence (AI).

 1. Copilot – De nieuwe standaard in conversational AI

Copilot is de nieuwe naam voor Bing Chat, de conversational AI-service van Microsoft die gebruikers helpt informatie te vinden, taken te voltooien en zaken gedaan te krijgen. Beschikbaar in Bing, Edge en Windows, biedt Copilot een natuurlijke en intuïtieve manier om met uw apparaat en het web te communiceren. Microsoft wil Copilot beschikbaar maken voor iedereen en brengt Bing Chat Enterprise ook onder de naam Copilot. Gebruikers met een Microsoft Entra ID krijgen hiermee toegang tot Copilot met commerciële gegevensbeschermingsfuncties. Deze uitbreiding brengt geen extra kosten met zich mee voor Entra ID-gebruikers.

 1. Uitbreiding van de Copilot-ervaring

Microsoft Copilot, een reeks tools die productiviteit verhogen via AI, stond centraal tijdens Ignite 2023. Microsoft streeft ernaar Copilot een essentieel onderdeel te maken van elke rol en functie, van kantoorwerkers tot ontwikkelaars en IT-professionals. Enkele belangrijke aankondigingen zijn:

 • Microsoft Copilot voor Microsoft 365: Een gepersonaliseerd dashboard dat laat zien hoe Copilot organisaties beïnvloedt. Nieuwe functies in Outlook en Microsoft Teams helpen gebruikers zich beter voor te bereiden en samen te werken tijdens vergaderingen.
 • Microsoft Copilot Studio: Een tool met weinig code waarmee Copilot voor Microsoft 365 kan worden aangepast door verbinding te maken met bedrijfskritieke gegevens. IT-teams kunnen aangepaste copilots maken voor intern of extern gebruik, met behulp van organisatiespecifieke workflows.
 • Microsoft Copilot voor Service: Een op rol gebaseerde ondersteuningscopilot die bedrijven helpt bij het versnellen van AI-transformatie in klantenservice. Het gebruikt generatieve AI om klantinteracties te ondersteunen en geeft agenten realtime inzichten.
 • Copilot in Microsoft Dynamics 365 Guides: Een copilot die generatieve AI en mixed reality combineert om frontliniewerkers te helpen bij het efficiënt voltooien van complexe taken.
 • Microsoft Copilot voor Azure: Een AI-begeleider voor IT, met een op gebruikersrollen en doelen gebaseerde chatervaring. Het vereenvoudigt dagelijkse IT-beheertaken, biedt inzichten in workloads en ontsluit onbenutte Azure-functionaliteit.
 1. Microsoft’s Eigen AI-chips voor Azure

Microsoft ontwikkelt zijn eigen AI-chip, Azure Maia, en een op Arm-gebaseerde CPU, Azure Cobalt, om zijn Azure-datacenters aan te drijven. Deze aangepaste siliciumchips, naar verwachting gelanceerd in 2024, zullen de prestaties en efficiëntie van Azure’s cloud computing en AI-services verbeteren, terwijl het minder afhankelijk wordt van Nvidia’s GPU’s. Met deze stap wil Microsoft zijn visie op een op AI gebaseerde toekomst realiseren, waarin het snellere, goedkopere en schaalbaardere oplossingen kan bieden dan concurrenten. Door zijn eigen AI-chip te creëren, wil Microsoft zich ook onderscheiden van andere cloudproviders, zoals Amazon en Google, die al hebben geïnvesteerd in op maat gemaakte silicium voor hun AI-platforms.

 1. Microsoft Mesh & Immersive Spaces

Microsoft kondigde op Ignite aan dat Microsoft Mesh en Immersive Spaces in Teams, momenteel in public preview, algemeen beschikbaar zullen zijn in januari 2024. Immersive Spaces transformeren Teams-vergaderingen tot een 3D-ervaring met avatars, momenteel beschikbaar in de klassieke Teams voor Windows en VR-headsets. Microsoft heeft plannen om deze functie uit te breiden naar de nieuwe Teams desktop-app. Aangedreven door Microsoft Mesh, een 3D-immersieve ervaring, is het beschikbaar op pc’s en Meta Quest VR-headsets en positioneert het zich als de versie van Microsoft van het metaverse.

 1. SharePoint Premium

In dit tijdperk van digitale transformatie en AI moet elke organisatie een groeiende hoeveelheid content beheren over verschillende platforms en applicaties. Microsoft breidt zijn contentmanagementportfolio uit voorbij SharePoint om deze uitdaging aan te gaan. SharePoint Premium is een nieuwe aanbieding die structuur, beveiliging en governance biedt voor de content van uw organisatie, waardoor Copilot het effectiever kan benutten. SharePoint Premium omvat verschillende services die beschikbaar zullen zijn tussen nu en de eerste helft van 2024, zoals aangekondigd tijdens Microsoft Ignite 2023.

 1. Microsoft Planner

Projecten beheren kan uitdagend zijn, vooral wanneer u verschillende apps moet gebruiken voor verschillende taken. Daarom creëert Microsoft een geïntegreerde projectmanagementoplossing die uw workflow vereenvoudigt en uw productiviteit verhoogt. Microsoft Planner, beschikbaar vanaf het voorjaar van 2024, combineert de beste functies van Microsoft To Do, Microsoft Planner en Microsoft Project for the web in één naadloze ervaring binnen Microsoft Teams. Of u nu een persoonlijke to-dolijst wilt maken, taken aan uw team wilt toewijzen of de voortgang van een complex project wilt volgen, Microsoft Planner helpt u sneller en eenvoudiger dingen gedaan te krijgen.

 1. Microsoft Fabric: Een Game-Changer voor Data en AI

Data en AI zijn cruciaal voor het transformeren van bedrijven, producten en diensten, maar ze zijn vaak moeilijk toegankelijk, te analyseren en te integreren. Microsoft Fabric is een nieuw AI-gedreven platform dat data estates verenigt op een enterprise-grade fundering, waardoor gebruikers verbinding kunnen maken, ontdekken en data kunnen delen, en AI-modellen en applicaties kunnen bouwen, uitvoeren en optimaliseren. Microsoft Fabric ondersteunt verschillende data- en AI-scenario’s, zoals business intelligence, machine learning, data engineering en analytics.

Microsoft Fabric integreert met Copilot, de intelligente chatassistent van Microsoft, die gebruikers helpt te communiceren met data en AI via spraak of tekst. Copilot kan vragen beantwoorden, begeleiding bieden en suggesties doen op basis van de context en intentie van de gebruiker. Copilot kan ook samenwerken met andere gebruikers en toepassingen, zoals Power BI, Azure Synapse of Teams. Copilot wordt aangedreven door de geavanceerde AI-technologieën van Microsoft en kan leren van het gedrag en de feedback van gebruikers. Door te integreren met Copilot, biedt Microsoft Fabric ook een nieuwe en boeiende manier om te communiceren met data en AI, met behulp van natuurlijke en gespreksinterfaces. Microsoft Fabric is momenteel in de previewfase en zal binnenkort beschikbaar zijn voor meer klanten en partners. Microsoft nodigt data- en AI-enthousiastelingen en professionals uit om lid te worden van de Microsoft Fabric-community en feedback te geven.

 1. Windows AI Studio

Windows AI Studio is een nieuw platform voor ontwikkelaars die willen experimenteren met AI-modellen op hun Windows-pc’s. Het biedt een gebruiksvriendelijke interface waarmee u uw werkruimte kunt instellen en toegang hebt tot verschillende tools en modellen. Of u nu nieuw bent in het vak of een ervaren expert bent, kan Windows AI Studio u helpen bij het maken, testen en implementeren van AI-toepassingen met gemak.

 1. Security Copilot

Security Copilot is een set AI-gestuurde functies die klanten helpen hun beveiligingspositie te beheren en te reageren op bedreigingen over Microsoft’s beveiligingsoplossingen heen. Door gebruik te maken van Microsoft’s expertise en innovatie op het gebied van AI, biedt Security Copilot klanten inzichten, aanbevelingen en automatiseringsmogelijkheden die hun beveiligingsoperaties verbeteren en complexiteit verminderen. Security Copilot is ontworpen om de uitdagingen aan te gaan waarmee klanten worden geconfronteerd in het evoluerende dreigingslandschap, zoals een groter aanvalsoppervlak, een vaardighedentekort en meldingsvermoeidheid.

 1. Loop voor Productiviteit

Microsoft Loop is een veelzijdige app die u helpt samen te werken en uw werk te organiseren. U kunt er toegang toe krijgen vanaf elk apparaat, of het nu web of mobiel (iOS en Android) is. Als u een commerciële klant bent met een Microsoft 365 E3, E5, Business Standard of Business Premium-licentie, kunt u genieten van alle voordelen van Loop.

Hier zijn enkele nieuwe en aankomende functies die uw productiviteit zullen verhogen:

 • Workspace-status (in privé-preview): Krijg een snel overzicht van de voortgang van uw project, deadlines en statuswijzigingen.
 • Workspace-beschrijvingen: Stel uw project in met een duidelijk doel en slimme suggesties voor relevante bestanden.
 • Power Automate-integratie: Automatiseer uw workflows en taken en ontvang meldingen in Loop-tables wanneer er iets verandert.
 • Teams-integratie (in preview tegen het einde van 2023): Start een werkruimte vanuit Teams met één klik en laat deze vullen met de documenten en notities van uw vergadering.

Bij BeSharp Experts kijken we met enthousiasme naar deze opwindende aankondigingen van Microsoft Ignite 2023, en we staan klaar om onze klanten te ondersteunen bij het optimaliseren van hun Microsoft softwareinvesteringen in het licht van deze innovaties. Neem gerust contact met ons op voor advies en begeleiding op maat.