Power BI Pro vs. Premium: Het begrijpen van de verschillen

februari 12, 2024

Microsoft biedt twee edities van Power BI-abonnementen aan, die tegemoetkomen aan verschillende gebruikersbehoeften. De Power BI Pro-licentie, het laagste niveau, is essentieel voor alle gebruikers om rapporten te openen en te delen via de Power BI Service. Voor geavanceerde functies die zijn afgestemd op Power BI power users of leden van een data-analysecentrum van uitmuntendheid, is de Premium-licentie vereist.

In onze gedetailleerde vergelijking zullen we de verschillen tussen deze licenties uiteenzetten, u helpen bij het selecteren van de meest geschikte optie voor uw team. Door deze verschillen te begrijpen, kunnen aanzienlijke kostenbesparingen worden gerealiseerd. Bedrijven hebben de flexibiliteit om licentietypes te mixen en matchen, waarbij ze Pro-licenties toewijzen aan sommige gebruikers en Premium-licenties aan anderen, afhankelijk van de specifieke rapportage- en analysebehoeften van hun afdelingen.

Wie heeft een Power BI licentie nodig?

In wezen fungeert Power BI Desktop als een gratis applicatie voor rapportontwikkeling en -creatie. Zodra rapporten zijn gemaakt, kunnen ze worden gepubliceerd op de PowerBI.com-server om te delen met anderen. Het delen van rapporten en het openen van gedeelde rapporten vereist echter een Power BI Pro-licentie, geprijsd op € 9,40 per gebruiker per maand, of valt onder een Microsoft 365 E5 enterprise-account.

Uw organisatie krijgt verschillende aanvullende mogelijkheden met Power BI-licenties, waaronder:

Power BI Pro Functies:

 • Automatic Scheduled Data Refreshes: Een Pro-licentie maakt het plannen van maximaal 8 “Data Refreshes” per dag mogelijk.
 • Datagovernance: Track data lineage en stel beveiliging op rij-niveau in die is gekoppeld aan individuele Microsoft-logins, met naadloze integratie met Microsoft 365 en Active Directory.
 • Samenwerkingsruimtes: Publiceer dashboards naar gedeelde werkruimten, waardoor individuen rapporten specifiek voor hun afdeling kunnen bekijken, wat zorgt voor gegevenscompartimentering.
 • Dataredundantie: Dashboards, rapporten en gegevens worden veilig opgeslagen in de cloud op het PowerBI.com-platform.
 • Azure-ondersteunde cloudservices: Power BI wordt gehost op Azure-infrastructuur beheerd door Microsoft, waardoor de noodzaak om servers op te zetten en infrastructuur te beheren, wordt geëlimineerd.
 • Toegang tot AI-tools: Verbind Power BI-dashboards met de Power BI-cloud voor anomaliedetectie, datavragen en interactie met Power BI Copilot aangedreven door ChatGPT.

Deze functies behoren tot de meest gewilde door gebruikers. Het gebruik van de Power BI Service centraliseert rapportage, waardoor hergebruik van gegevenstransformaties mogelijk is en redundante werkzaamheden worden geminimaliseerd. Ook al lijken de licentiekosten per persoon misschien hoog voor een behoorlijk groot bedrijf, er wordt veel waarde ontgrendeld aan de ontwikkelingskant die enkele van de kosten met arbeidsbesparingen elders zou moeten compenseren.

Het begrijpen van Power BI Premium SKU’s

Power BI Premium wordt aangeboden in twee verschillende vormen die zijn afgestemd op verschillende zakelijke behoeften en schalen. In dit gedeelte zullen we de verschillen uiteenzetten tussen Power BI Premium per gebruiker (PPU) en Power BI Premium per capaciteit.

Het begrijpen van deze verschillen is cruciaal voor organisaties om efficiënt middelen toe te wijzen en de versie te kiezen die het beste bij hun behoeften past. De belangrijkste thema’s van deze functies draaien om geavanceerde analyse, gecentraliseerde gegevensvoorbereiding en het omgaan met grotere datasets.

Aanvullende mogelijkheden die uw organisatie krijgt met Power Premium-licenties zijn onder andere:

Power BI Premium Functies

 • Meer data refreshes – Power BI Premium stelt gebruikers in staat om gegevens automatisch tot 48 keer per dag te vernieuwen, in vergelijking met de standaard 8 keer met Pro.
 • Grotere Datasets – Premium staat datasets toe die groter zijn dan 10 gigabytes, waardoor grootschalige analyse mogelijk is.
 • Deployment pipelines – Mogelijkheden om rapporten naadloos van ontwikkeling door verschillende stadia naar productie te verplaatsen.
 • Incrementel refresh – Voeg automatisch nieuwe gegevens toe aan een Power BI-dataset, waardoor het vernieuwen van gegevens wordt gestroomlijnd.
 • Geavanceerde Datatransformaties – Centraliseer gegevenstransformatie met Datatransformaties, waardoor gegevensvoorbereiding eenmaal kan worden hergebruikt, met aanvullende exclusieve premiumfuncties voor geavanceerde functionaliteit.
 • Meer Geavanceerde AI-Modellering – Geniet van meer flexibiliteit en toegang tot aanvullende AI-analysefuncties.
 • Datamarts – Self-service SQL-databases die snel op verzoek kunnen worden gemaakt door zakelijke gebruikers.

Voor een meer uitgebreide lijst, bezoek: https://learn.microsoft.com/nl-nl/power-bi/enterprise/service-premium-features

Na beoordeling lijken veel van deze functies misschien niches, en dat zijn ze ook. Maar voor degenen die werkzaam zijn in grote bedrijven met zeer datageletterde teams, kunnen verschillende functies de ontwikkelingsinspanningen aanzienlijk stroomlijnen en meer controle bieden over Power BI-functionaliteiten.

Aanvullende licentiedetails voor Power BI zijn te vinden op de Power BI-licentiepagina van Microsoft: https://powerbi.microsoft.com/nl-nl/pricing

Power BI Premium Per gebruiker vs. Premium Capaciteit

Microsoft biedt twee manieren om toegang te krijgen tot Power BI Premium-functies: Premium per gebruiker (PPU) en Premium per capaciteit. Deze opties verschillen aanzienlijk in hun prijsmodellen. Terwijl Power BI Premium per gebruiker wordt geprijsd op € 18,70 per gebruiker per maand, begint Power BI Premium per capaciteit bij € 4.675,60 per maand.

Ondanks het ogenschijnlijke verschil in kosten, wordt het aanzienlijke verschil tussen deze twee opties gerechtvaardigd door verschillende factoren.

Power BI Premium Capaciteit elimineert de vereiste voor Power BI-rapportkijkers om Pro-licenties te hebben. Hierdoor ontstaat een break-evenpunt van 500 maandelijkse rapportkijkers, waarbij de uitgaven voor maandelijkse per-gebruiker-licenties kunnen worden stopgezet, waardoor wordt overgestapt naar een one-size-fits-all oplossing. Er bestaan echter nuances binnen Premium Capaciteit.

Hier zijn enkele belangrijke punten om te begrijpen over capaciteit:

Premium Capaciteit wordt verworven op basis van computerresources.

Naarmate het aantal rapportkijkers toeneemt, zijn er meer computerresources nodig om hen te ondersteunen. Het schalen van 500 naar duizenden rapportkijkers vereist aanzienlijk meer rekenkracht, met kosten die beginnen bij € 4.675,60 maar mogelijk stijgen.

Het schatten van benodigde rekenkracht is uitdagend, afhankelijk van factoren zoals rapportcomplexiteit, gelijktijdige kijkers en datasetgroottes. Als de computerresources onder druk komen te staan, kunnen gebruikers trage rapportinteracties ervaren, wat duidt op de noodzaak om te upgraden naar hogere capaciteitstiers.

Microsoft biedt een gids over Power BI Premium Capaciteiten, SKUs en computerresources: https://learn.microsoft.com/nl-nl/power-bi/enterprise/service-premium-what-is

Vereiste van Pro-licenties voor Power BI-ontwikkelaars ondanks Premium Capaciteit

Het is echter vermeldenswaard dat Power BI-ontwikkelaars nog steeds Pro-licenties nodig hebben naast Premium-capaciteit om ontwikkelde rapporten te publiceren. Hoewel dit misschien een eigenaardige licentie-eigenschap lijkt, is de kost relatief minimaal in vergelijking met de capaciteitsprijs.

Optimaliseren van Power BI Premium-opties voor kostenbesparing en schaalbaarheid

Het kiezen van de juiste Premium-optie voor uw behoeften kan uw organisatie veel geld besparen of kosten. Grote bedrijven met honderden of duizenden rapportkijkers implementeren doorgaans premium-capaciteiten. Voor kleinere organisaties dient Premium Per Gebruiker vaak als het startpunt, waarbij extra licenties worden verkregen op basis van de behoefte van teams aan toegevoegde functies.

Naarmate bedrijven hun Power BI-implementaties opschalen, kan de overstap naar Premium Capaciteit besparen op maandelijkse licenties en het proces stroomlijnen door de noodzaak om individuele licenties voor rapportkijkers te verwerven en toe te wijzen, te elimineren. Hoewel deze kosten minimaal zijn voor kleine bedrijven, kunnen ze belastend worden naarmate rapporten worden gecentraliseerd rond Power BI.

Wie zou Premium Per Gebruiker moeten overwegen?

 • Powergebruikers – Individuen die behoefte hebben aan geavanceerde analyses en AI-mogelijkheden.
 • Kleine Teams – Groepen die streven naar hogere prestaties maar beperkt zijn door budgetbeperkingen.
 • Ontwikkelaars – Individuen die belast zijn met het ontwikkelen van complexe datamodellen of rapporten.

Wie zou Premium Capaciteit moeten overwegen?

 • Grote Bedrijven – Ondernemingen met uitgebreide gebruikersbases.
 • Intensief Gebruik – Organisaties die grote datasets en uitgebreide rapportage beheren.
 • Complexiteitsbehoeften – Bedrijven die geavanceerde beveiligings- en governancefuncties vereisen.
 • IT-Afdelingen – Gecentraliseerd beheer van Power BI-resources en -workloads.

Door de functies van Power BI Pro, Premium Per Gebruiker (PPU) en Premium per Capaciteit te begrijpen, kunnen zakelijke gebruikers geïnformeerde beslissingen nemen over welk model aansluit bij hun behoeften. Dit zorgt ervoor dat ze de benodigde mogelijkheden verkrijgen zonder te veel uit te geven aan functies die ze mogelijk niet nodig hebben.

Het maximaliseren van kostenefficiëntie en prestaties bij het selecteren van Power BI licenties

Tot slot is het begrijpen van de verschillen tussen Power BI Pro en Premium-licenties essentieel voor het optimaliseren van de kostenefficiëntie en functionaliteit binnen uw organisatie. Door uw licentiestrategie af te stemmen op uw specifieke behoeften en gebruik te maken van deskundige begeleiding van BeSharp Experts, kunt u de waarde van uw Power BI-investering maximaliseren terwijl u de kosten minimaliseert. Neem vandaag nog contact met ons op om meer te weten te komen over hoe wij u kunnen helpen bij het optimaliseren van uw Power BI-licentiestrategie en het stimuleren van zakelijk succes.