Microsoft Teams en het Europese Onderzoek: Wat verandert er en waarom?

september 1, 2023

In juli van dit jaar trok de Europese Commissie de aandacht met een opvallende aankondiging: ze startte een formeel onderzoek naar de praktijk van Microsoft om Microsoft Teams te bundelen met Microsoft 365 en Office 365 suites voor zakelijke klanten. Als reactie op deze regelgevende aandacht heeft Microsoft gisteren belangrijke wijzigingen aangekondigd.

Waarom deze veranderingen?

Het begon allemaal met de Europese Commissie, die ernstige zorgen uitte over de dominantie van Microsoft op de markt. Twee belangrijke kwesties stonden centraal:

  1. Gebrek aan Keuzevrijheid: De Commissie vond dat zakelijke klanten het recht hadden om te kiezen. Ze eisten dat Microsoft klanten de vrijheid moest bieden om te kiezen voor een zakelijke suite zonder Microsoft Teams tegen een lagere prijs.
  2. Interoperabiliteit: Er waren ook zorgen over de beperkte interoperabiliteit tussen de producten van Microsoft en concurrerende oplossingen.

Wat gaat er veranderen?

Microsoft lijkt te reageren op de roep om verandering, hoewel deze veranderingen meer gericht lijken te zijn op het tonen van samenwerking. De belangrijkste wijzigingen zijn als volgt:

  • Ontkoppeling van Microsoft Teams: Vanaf 1 oktober 2023 zal Microsoft Teams worden losgekoppeld van Microsoft 365- en Office 365 suites in de EER en Zwitserland. Hoewel dit de indruk van keuze kan wekken, lijkt Microsoft’s primaire interesse gericht te zijn op het behoud van inkomsten. Bestaande zakelijke klanten kunnen ervoor kiezen om bij hun huidige suite te blijven of over te stappen naar een versie zonder Teams. Nieuwe abonnees zullen echter gedwongen worden om twee verschillende SKUs aan te schaffen om Teams aan hun abonnement toe te voegen.
  • Verbeterde Interoperabiliteit: Ondanks de beweringen van Microsoft om de interoperabiliteit te verbeteren, lijken deze beloften vaag en vaak meer gericht op het verwarren van klanten dan op daadwerkelijke verbetering.
  • Hosting van Office Webtoepassingen: Microsoft zal nu derde partijen toestaan om Office-webtoepassingen te hosten. Dit zou concurrenten kunnen helpen, maar lijkt ook een manier te zijn om toezicht te houden op en mogelijk te profiteren van concurrerende producten.

Wat betekent dit voor klanten?

Deze veranderingen roepen vragen op bij Microsoft klanten in de EER en Zwitserland:

  • Schijn van Keuzevrijheid: Klanten hebben misschien het idee dat ze nu keuzes hebben, maar de complexiteit van het nieuwe abonnementssysteem kan verwarrend zijn en klanten mogelijk dwingen tot extra uitgaven.
  • Twijfelachtige Interoperabiliteit: De belofte van verbeterde interoperabiliteit lijkt eerder een marketingstunt dan een echte verbetering.
  • Bevordering van Concurrentie of Controle?: Het toestaan van derde partijen om Office-webtoepassingen te hosten, kan worden gezien als een poging om controle te behouden over concurrerende producten in plaats van echte concurrentie te bevorderen.

Onafhankelijk Advies van BeSharp Experts

Als uw bedrijf de gevolgen van deze veranderingen voor uw organisatie wil begrijpen, waarom zoekt u dan geen onafhankelijk advies? BeSharp Experts staat klaar om u te helpen weloverwogen beslissingen te nemen in deze verwarrende tijden. Neem contact met ons op voor deskundig en onpartijdig advies dat is afgestemd op uw specifieke situatie. Laten we samen de onduidelijkheid rondom Microsoft wegnemen.

Bronnen: