Microsoft Office 2024: Perpetual licensing in een nieuw jasje

december 14, 2023

Microsoft bereidt zich voor op de lancering van Office 2024 volgend jaar, waarbij een perpetual licentieversie wordt geïntroduceerd die is afgestemd op gebruikers die de voorkeur geven aan een eenmalige aankoop en blijvende toegang tot het product.

Office 2024 preview: Een blik in de toekomst

Nieuwsgierige gebruikers kunnen alvast een voorproefje krijgen van de aankomende Office 2024 via het “DevMain”-kanaal, oorspronkelijk bedoeld voor intern testen door het personeel van Microsoft. Voor degenen die de preview willen verkennen, is het raadzaam een virtuele machine of een secundaire pc te gebruiken en specifieke instructies op te volgen om mogelijke conflicten met bestaande Office-licenties tijdens de installatie van de previewversie te voorkomen.

Een overgang van abonnement naar perpetual

In erkenning dat het op abonnementen gebaseerde licentiemodel niet voor iedereen geschikt is, met name voor bedrijven, introduceert Microsoft Office 2024 – een perpetual licentieversie van zijn bekroonde productiviteitssuite. In tegenstelling tot de voortdurend evoluerende Microsoft 365-lijn, stelt de perpetual licentie gebruikers in staat het product eenmalig aan te schaffen en het voor altijd te bezitten, afgestemd op specifieke voorkeuren en gebruiksscenario’s.

Wat te verwachten

Op dit moment is het versie-increment voornamelijk merkbaar in de Windows-editie van de Microsoft Office-suite, specifiek voor de Long Term Servicing Channel (LTSC). Hoewel de Windows-editie het voortouw neemt, wordt verwacht dat de Mac-variant binnenkort volgt via openbare previewkanalen.

Office LTSC: Op maat gemaakt voor specifieke scenario’s

Office LTSC (Long Term Servicing Channel) is ontwikkeld om te voldoen aan de behoeften van gereguleerde apparaten, procesbesturingsapparaten op geïsoleerde productievloeren en gespecialiseerde systemen die langdurige service vereisen zonder internetconnectiviteit. Hoewel niet bedoeld voor grootschalig gebruik binnen organisaties, kunnen zowel de LTSC- als de Microsoft 365-versies worden ingezet met dezelfde tools.

Afstemming van Office en Windows

Met deze release stemt Microsoft Office en Windows op elkaar af om vergelijkbare beperkte scenario’s te ondersteunen. Zowel Office LTSC als Windows 10 LTSC zullen zich houden aan het beleid van de vaste levenscyclus en ontvangen vijf jaar ondersteuning. De volgende perpetual versies van Office LTSC en Windows 10 LTSC worden verwacht in de tweede helft van het komende kalenderjaar.

Kenmerken en verbeteringen

Office LTSC, zonder toegang tot de cloud, bevat slechts een subset van de waarde die te vinden is in Microsoft 365 Apps. Het bouwt voort op functies uit eerdere releases en introduceert nieuwe functies, waaronder verbeteringen op het gebied van toegankelijkheid, mogelijkheden zoals Dynamic Arrays en XLOOKUP in Excel, ondersteuning voor de donkere modus in meerdere apps, en prestatieverbeteringen in Word, Excel, Outlook en PowerPoint.

Prijzen en toekomstige toewijding

Met behoud van het op apparaten gebaseerde perpetual licentiemodel is Office LTSC ontworpen voor specifieke scenario’s. Bij de algemene beschikbaarheid wordt verwacht dat de prijzen van Office Professional Plus, Office Standard en individuele apps met maximaal 10 procent zullen stijgen. Microsoft bevestigt zijn toewijding aan toekomstige releases en biedt voortdurende ondersteuning voor degenen die de voorkeur geven aan het perpetual licentiemodel.

Optimaliseer uw software investeringen met BeSharp Experts

Ontvang deskundig advies van de specialisten bij BeSharp Experts voor doordachte keuzes in Microsoft-licenties. Onze onafhankelijke licentiespecialisten en ervaren contractonderhandelaars staan klaar om u te begeleiden. Wij helpen u niet alleen bij het begrijpen en optimaliseren van uw huidige licentiepositie, maar verschaffen ook duidelijkheid over de meest relevante licentiescenario’s, rekening houdend met uw toekomstplannen. Daarnaast ondersteunen we u effectief bij het onderhandelen over uw overeenkomst, zodat u niet alleen betaalt voor wat u werkelijk nodig heeft, maar het ook afneemt tegen de best mogelijke prijs en contractvoorwaarden.

Neem vandaag nog contact met ons op voor persoonlijk advies en maak weloverwogen keuzes voor de toekomst van uw organisatie.