Het belang van transparantie en onafhankelijk advies bij Microsoft koepelovereenkomsten

september 22, 2023

Om aan de uiteenlopende behoeften van verschillende organisaties te voldoen, heeft Microsoft koepelovereenkomsten geïntroduceerd, zoals het nieuwe Microsoft NVZ-framework. Deze overeenkomsten hebben zowel voordelen als risico’s, en het is van cruciaal belang dat organisaties goed geïnformeerd zijn voordat ze zich verbinden aan een dergelijke overeenkomst.

Deze initiatieven zijn ontstaan vanuit de wens van leden om volumekortingen te verkrijgen. Het doel van Microsoft als beursgenoteerd bedrijf is om haar omzet te verhogen, en dit proberen ze te bereiken door zoveel mogelijk bedrijven en instellingen naar de cloud te migreren. Dit strategische doel kan echter leiden tot een ‘vendor lock-in’-situatie en de ontwikkeling van een herhalend verdienmodel.

De voordelen van Microsoft koepelovereenkomsten

Kostenbesparing: Een van de meest aantrekkelijke aspecten van koepelovereenkomsten is de potentie om kosten te besparen. Organisaties, zelfs kleinere, kunnen profiteren van door Microsoft geboden volumekortingen. Vaak worden uitgebreide cloud suites tegen een gereduceerd tarief aangeboden, wat aantrekkelijk kan zijn voor organisaties die veel Microsoft-producten gebruiken.

Meeliften op volumekortingen: Relatief kleinere organisaties kunnen profiteren van de schaalgrootte van grotere leden binnen de koepelovereenkomst. Dit stelt hen in staat toegang te krijgen tot dezelfde kortingen en prijsvoordelen die anders mogelijk buiten bereik zouden liggen.

Uniformiteit en consistentie: Koepelovereenkomsten bieden een uniforme set van producten en diensten voor alle leden. Dit kan zorgen voor consistentie binnen uw organisatie en het gemakkelijker maken om te voldoen aan licentievoorwaarden en -beleid.

De nadelen en risico’s

One size fits all: Een veelvoorkomend probleem bij koepelovereenkomsten is dat ze vaak worden gepresenteerd als “one size fits all” contracten. Dit betekent dat alle leden van de overeenkomst dezelfde set van producten en diensten krijgen, ongeacht hun specifieke behoeften. Dit kan leiden tot overbodige kosten en onderbenutting van bepaalde functionaliteiten.

Gebrek aan alternatieven: Microsoft en haar partners benadrukken doorgaans niet de alternatieve scenario’s die mogelijk beter passen bij de behoeften van uw organisatie. Dit gebrek aan transparantie kan leiden tot een suboptimale keuze voor uw licentiebehoeften.

Beperkte onderhandelingsruimte: Het is belangrijk op te merken dat als klanten een totaal andere behoefte hebben en dit graag willen onderhandelen, Microsoft soms terughoudend kan zijn. In deze gevallen is het van cruciaal belang om te overleggen met een onafhankelijke specialist. Dit is van belang om de juiste business case op te stellen en ook te onderbouwen waarom er geen gebruik wordt gemaakt van een koepelovereenkomst.

Het belang van onafhankelijk advies

Het is duidelijk dat het kiezen van de juiste Microsoft-koepelovereenkomst een complexe taak kan zijn, vooral gezien de strategische doelstellingen van Microsoft. Daarom raden we ten zeerste aan om onafhankelijk advies in te winnen.

Een onafhankelijke specialist kan u helpen:

• Inzicht bieden in alle mogelijkheden: Een specialist kan u helpen de volledige reikwijdte van beschikbare opties te begrijpen, zodat u een weloverwogen keuze kunt maken.

• Voor- en nadelen afwegen: Door een grondige analyse van uw huidige en toekomstige behoeften en de beschikbare overeenkomsten, kan een specialist u helpen bij het identificeren van de voor- en nadelen van verschillende contractvormen.

• Alternatieven verkennen: Onafhankelijke experts kunnen alternatieve licentiestructuren en oplossingen voorstellen die mogelijk beter bij uw organisatie passen dan een standaard koepelovereenkomst.

Bij BeSharp begrijpen we hoe belangrijk transparantie en de juiste licentieoplossing zijn voor uw organisatie. Wij bieden onafhankelijk advies om u te helpen de meest optimale Microsoft-licentieoplossing te vinden, gebaseerd op uw huidige en toekomstige behoeften.

Neem contact met ons op voor een consult en laat ons u begeleiden bij het maken van een weloverwogen beslissing. Wij streven ernaar u te voorzien van de licentiestructuur die het beste bij uw organisatie past, met volledige transparantie en kostenefficiëntie als kernwaarden.

Met ons advies kunt u verzekerd zijn van een Microsoft-licentieoplossing die perfect is afgestemd op uw behoeften en doelen. Laat ons u helpen bij het navigeren door het complexe landschap van Microsoft-koepelovereenkomsten en de juiste keuzes maken voor uw organisatie. Neem vandaag nog contact met ons op voor meer informatie.

Onze expertise, uw succes!

Met vriendelijke groet,

Het team van BeSharp Experts

BeSharp Experts B.V.
Prins Mauritslaan 29-39
1171 LP Badhoevedorp

☎️ 085-0070484
📧 kevin.pastor@besharpexperts.com