Diepgaande blik op Microsoft Fabric licenties: Maximale waarde uit uw investering halen

mei 13, 2024

Microsoft Fabric biedt een krachtig platform voor gegevensbeheer en visualisatie, maar het begrijpen van de licenties is essentieel om er volledig van te profiteren. Laten we de verschillende aspecten van Microsoft Fabric licenties in detail bekijken, inclusief de SKU-typen en de aanbevolen aanpak voor licentiebeheer.

SKU-typen voor Microsoft Fabric

Microsoft Fabric werkt met verschillende SKU’s (Stock Keeping Units), die variëren in rekenkracht en functionaliteit. De twee belangrijkste SKU-typen zijn:

  • Azure-SKU’s (F-SKU’s): Deze bieden flexibele capaciteit op basis van gebruik, zonder langlopende contracten. Klanten worden per seconde gefactureerd zonder enige toezegging. Dit maakt Azure-SKU’s ideaal voor organisaties die behoefte hebben aan schaalbaarheid en flexibiliteit.
  • Microsoft 365-SKU’s (P-SKU’s): Deze ondersteunen Microsoft Fabric binnen verschillende Power BI-abonnementen. Ze worden maandelijks of jaarlijks gefactureerd met een maandelijkse toezegging. Het is belangrijk op te merken dat niet alle Power BI-abonnementen Microsoft Fabric ondersteunen. Power BI A- en EM-SKU’s bieden geen ondersteuning voor Microsoft Fabric.

Het kiezen van de juiste SKU is afhankelijk van factoren zoals de grootte van uw organisatie, vereiste capaciteit en budget.

Het kopen van licenties

Azure-SKU’s:

  • Om Azure-SKU’s aan te schaffen, moet u over de juiste autorisaties beschikken binnen een Azure abonnement, zoals een abonnementseigenaar (Subscription Owner) of de rol van inzender (Contributor).
  • Selecteer de gewenste capaciteit, configureer de instellingen en bevestig de aankoop.

Licenties per gebruiker:

  • Naast capaciteitslicenties biedt Microsoft Fabric ook licenties per gebruiker, variërend van gratis tot Premium per gebruiker (PPU). Kies de juiste licentie op basis van de behoeften van de gebruiker en de gewenste functionaliteit.

Overgangsregeling voor Power BI Premium Capacity

Met de introductie van Microsoft Fabric kondigt Microsoft het einde van de levensduur van Power BI Premium-capaciteitssku’s aan. Afhankelijk van uw bestaande overeenkomst zal dit verschillende klanten op verschillende manieren beïnvloeden:

  • Nieuwe Klanten: Na 1 juli 2024 kunnen nieuwe klanten geen Power BI Premium per capaciteit meer kopen.
  • Bestaande Klanten zonder EA: Klanten zonder Enterprise Agreement (EA) kunnen hun Power BI Premium-capaciteitssubscripties vernieuwen tot 1 januari 2025, waarna ze moeten overstappen naar Microsoft Fabric.
  • Klanten met een Bestaande EA: Klanten met een bestaande EA kunnen hun Power BI Premium-capaciteit jaarlijks vernieuwen tot het einde van hun EA-overeenkomst. Na 1 januari 2025 moeten ze overstappen naar Microsoft Fabric.

Contacteer ons voor deskundig advies

De wereld van licenties kan complex zijn, maar ons team van toegewijde experts staat klaar om u te begeleiden. Wij bieden persoonlijk advies op maat om ervoor te zorgen dat uw Microsoft Fabric licenties perfect aansluiten bij de behoeften van uw organisatie. Neem vandaag nog contact met ons op en ontdek hoe we uw organisatie kunnen ondersteunen bij het behalen van haar doelen.