Kosten als leidraad bij bedrijfssoftware-aankopen: een kritische analyse

maart 11, 2024

Recent onderzoek van Gartner Digital Markets biedt inzicht in de drijvende krachten achter de aankoopbeslissingen van bedrijven in 2024. Volgens het rapport leidt de groeiende vraag naar kunstmatige intelligentie (AI) en extra beveiligingsoplossingen ertoe dat bedrijven functionaliteit en upgrades toevoegen aan hun recent verworven software.

Belangrijkste bevindingen:

  • Toename van software-uitgaven: Bedrijven zijn van plan dit jaar meer uit te geven aan software, maar alleen als de prijs juist is. Uit het onderzoek onder bijna 2500 kopers van bedrijfssoftware blijkt dat de prijs de belangrijkste overweging is bij nieuwe softwareaankopen. Meer dan de helft van de respondenten heeft een leverancier afgewezen vanwege hogere dan verwachte prijzen, en bijna een derde heeft een softwareoplossing vervangen na kostenoverschrijdingen.
  • Focus op technologische innovatie: Ondanks een tweejarige vertraging in de groei van de software-inkomsten, verwacht Gartner dat de interesse in generatieve AI-tools en cybersecurity-oplossingen de wereldwijde software-uitgaven dit jaar boven de $1 biljoen zal brengen. Deze trend onderstreept de strategische focus van bedrijven op langetermijnwaarde en ROI in plaats van kortetermijnkostenbesparingen.
  • Zorgen over prestaties en beveiliging: Bedrijven maken zich steeds meer zorgen over onmiddellijke resultaten en prestaties van softwareoplossingen, wat kan leiden tot spijt bij kopers als de verwachtingen niet worden waargemaakt. Bovendien blijken zorgen over gegevensprivacy en cyberaanvallen belangrijke triggers te zijn voor recente aankopen, waarbij IT-beveiliging vorig jaar de belangrijkste categorie voor softwareaankopen was.
  • Rol van gebruikersrecensies: Bijna alle bedrijven hechten belang aan het lezen van recensies voordat ze een aankoop doen, waarbij twee derde de voorkeur geeft aan recensies die zijn geverifieerd door een derde partij. Dit benadrukt het belang van betrouwbare feedback bij het nemen van aankoopbeslissingen.

Deze inzichten illustreren de complexiteit van het besluitvormingsproces rondom bedrijfssoftware-aankopen en de vele factoren die bedrijven in overweging nemen.

Bij BeSharp Experts begrijpen we deze uitdagingen maar al te goed. Als onafhankelijk adviseur op het gebied van Microsoft licenties bieden wij strategisch advies en ondersteuning om organisaties te helpen bij het identificeren van kostenefficiënte oplossingen die voldoen aan hun huidige en toekomstige behoeften en het maximaliseren van hun ROI op software-investeringen.

Neem vandaag nog contact op met BeSharp Experts en ontdek hoe wij uw organisatie kunnen helpen bij het optimaliseren van uw software-uitgaven en het bereiken van uw zakelijke doelstellingen.