Het einde van “From SA” licenties en migratie-opties

februari 1, 2024

In een dynamische wereld van softwarelicenties heeft Microsoft onlangs significante wijzigingen aangekondigd in haar licentiestructuur, met name met betrekking tot “From Software Assurance”-licenties, beter bekend als “From SA.” Deze licenties, geïntroduceerd acht jaar geleden, boden klanten de mogelijkheid om Microsoft User Subscription Licenses (USL) tegen een gereduceerde prijs in te zetten bij de overgang van on-premises naar de cloud.

Belangrijkste wijzigingen in een notendop:

 1. Stopzetting van nieuwe bestellingen voor From SA licenties:

Vanaf het kalenderjaar 2024 kunnen klanten geen extra of nieuwe From SA-licenties meer bestellen. Bestaande From SA-licenties blijven echter onaangetast en kunnen worden gebruikt en vernieuwd.

 1. Aanpassingen aan de From SA licentievoorwaarden:

Belangrijke aanpassingen aan de From SA-licentievoorwaarden worden doorgevoerd voor Microsoft 365 en zijn standalone producten op 1 februari 2024, en voor Dynamics 365-producten op 1 april 2024.

 1. Impact op Microsoft 365:
 • Er kunnen geen nieuwe bestellingen worden geplaatst voor From SA-abonnementslicenties voor Microsoft 365 en zijn standalone producten.
 • Vernieuwing van huidige From SA-licenties is nog steeds mogelijk, tot het aantal overeenkomstige verlopende From SA USLs.
 1. Impact op Dynamics 365:
 • Net als bij Microsoft 365 zijn nieuwe From SA-abonnementslicenties voor Dynamics 365 niet meer beschikbaar.
 • Een promotioneel migratieaanbod voor de Enterprise Agreement wordt geïntroduceerd tegen 1 april 2024, ter ondersteuning van klanten bij de overgang van on-premises naar de cloud.
 1. Migratie van On-Premises licenties:
 • Licenties die zijn aangeschaft vóór de wijzigingsdatums kunnen worden vernieuwd in gelijke aantallen.
 • Volledige USL-licenties kunnen worden besteld wanneer bestaande licenties verlopen om on-premises licenties te migreren.
 • Voor Microsoft 365 wordt een bepaling ingevoerd om Office Professional Plus-gebruiksrechten onder bepaalde omstandigheden toe te staan voor klanten die na 1 februari 2024 migreren naar de volledige USL.

BeSharp Experts: Jouw partner in Microsoft licentie optimalisatie:

In deze periode van verandering in het licentielandschap staat BeSharp Experts klaar om organisaties te begeleiden en te adviseren. Onze experts, met meer dan 15 jaar ervaring in contractonderhandelingen en licentieoptimalisatie, kunnen jouw organisatie helpen bij het begrijpen van deze wijzigingen en het nemen van weloverwogen beslissingen.

Wij bieden ondersteuning bij het optimaliseren van licenties en cloud-abonnementen, en met onze flexibele en schaalbare oplossingen ondersteunen wij klanten bij het vinden van de meest optimale licentie-oplossingen en bij het onderhandelen van licentiecontracten.

Benieuwd hoe BeSharp Experts jouw organisatie kan bijstaan in deze veranderende licentiewereld? Neem vandaag nog contact met ons op voor een persoonlijk adviesgesprek!

Blijf op de hoogte voor meer updates, want Microsoft blijft de toekomst van haar licentiestructuur vormgeven.