Extended Security Updates (ESU)

november 22, 2023

Het einde van de ondersteuning voor legacy Microsoft-producten kan een uitdaging zijn voor bedrijven die nog steeds afhankelijk zijn van deze systemen. Gelukkig is er een laatste redmiddel in de vorm van het Extended Security Update (ESU)-programma. BeSharp Experts, uw onafhankelijke licentiespecialist, staat klaar om klanten te ondersteunen met licentietechnisch advies en begeleiding bij het begrijpen van het ESU-programma.

Wat is het Extended Security Update (ESU) programma?

Het Extended Security Update (ESU) programma is een laatste optie voor klanten die bepaalde verouderde Microsoft-producten moeten blijven gebruiken na het einde van de ondersteuning. Het programma biedt kritieke en/of belangrijke beveiligingsupdates voor een maximale periode van drie jaar na de datum van het einde van de verlengde ondersteuning van het product.

Het is belangrijk op te merken dat ESUs geen nieuwe functies, door klanten aangevraagde niet-beveiligingsupdates of ontwerpwijzigingsverzoeken bevatten. Ze zijn specifiek gericht op het handhaven van de beveiliging van het systeem.

Welke producten zijn inbegrepen?

Het ESU-programma is van toepassing op verschillende producten, waaronder Windows 7, Windows Server 2008/R2, SQL Server, Dynamics AX, en meer.

Hieronder vindt u een overzicht van de ESU beschikbaarheid en einddata voor verschillende producten:

Beschikbaarheid en einddata van ESU

De einddata van ESU variëren afhankelijk van het product. Voor Windows Server en SQL Server 2008/R2 is er één extra jaar ESU beschikbaar op Azure. Het is ook vermeldenswaardig dat nu duidelijk in de product terms van Microsoft staat vermeldt dat Microsoft Extended Security Updates nu kunnen worden gebruikt met abonnementslicenties voor servers die zijn gelicentieerd met Server Subscriptions for Azure, zowel voor gebruik in de cloud als on-premises.

Wat betekent dit voor Windows Server en SQL Server licenties?

Dit geldt voor Server Subscription-licenties voor zowel Windows Server als SQL Server. Wanneer een klant Windows Server licentieert, in zijn eigen datacenter implementeert en gebruikmaakt van deze abonnementslicenties, heeft hij dezelfde rechten als wanneer de klant ‘reguliere’ licenties met actieve Software Assurance zou gebruiken.

Kort gezegd betekent dit dat klanten met Server Subscription-licenties dezelfde bescherming en updates kunnen verwachten als bij traditionele licenties met actieve Software Assurance.

Het Extended Security Update-programma biedt bedrijven de mogelijkheid om hun verouderde systemen veilig te blijven gebruiken, zelfs na het einde van de officiële ondersteuning.

BeSharp Experts staat klaar om u te begeleiden bij het begrijpen van het ESU-programma, zodat uw organisatie veilig en compliant blijft. Voor meer informatie kunt u altijd contact met ons opnemen.

Bron en meer informatie: Product Lifecycle FAQ – Extended Security Updates | Microsoft Learn