Client Access Licenses (CALs) en Management Licenses (ML’s) voor Microsoft Servers

juli 18, 2023

In de wereld van IT-infrastructuur spelen servers een cruciale rol bij het hosten van verschillende services en applicaties. Microsoft biedt een uitgebreid scala aan serverproducten, zoals Windows Server, Exchange, SharePoint, Skype, System Center en Project, die bedrijven helpen bij het beheren van hun gegevens, communicatie en samenwerking. Bij het gebruik van deze serverdiensten is het belangrijk om rekening te houden met de licentievereisten, zoals Client Access Licenses (CALs) en Management Licenses (ML’s). In dit blogartikel zullen we dieper ingaan op CALs en ML’s en hoe ze van toepassing zijn op de verschillende serverproducten van Microsoft.

Wat zijn Client Access Licenses (CALs) en Management Licenses (ML’s)?
Client Access Licenses (CALs) en Management Licenses (ML’s) zijn licenties die nodig zijn om gebruikers of apparaten toegang te geven tot specifieke functies van Microsoft-serverproducten. CALs zijn bedoeld voor gebruikers en apparaten die rechtstreeks toegang krijgen tot de basis- of aanvullende functies van een serverproduct, terwijl ML’s specifiek gericht zijn op beheerders of IT-professionals die de serveromgeving beheren.

CALs bieden gebruikers of apparaten het recht om verbinding te maken met en gebruik te maken van de diensten die een specifieke server biedt. Ze kunnen zowel per gebruiker als per apparaat worden gelicentieerd. Een CAL is gekoppeld aan een specifiek serverproduct en is vereist voor elke gebruiker of elk apparaat dat toegang heeft tot de functionaliteit van dat product. Dit betekent dat als een organisatie bijvoorbeeld gebruikmaakt van zowel Exchange- als SharePoint-servers, ze aparte CALs moeten verkrijgen voor gebruikers of apparaten die toegang nodig hebben tot elk van deze servers.

Aan de andere kant zijn ML’s gericht op de beheerders en IT-professionals die verantwoordelijk zijn voor het beheer van de serveromgeving. Ze bieden uitgebreide beheerfunctionaliteiten en maken het mogelijk om de servers efficiënt te beheren, configuraties aan te passen en bewerkingen uit te voeren op de serverproducten van Microsoft.

Het belang van juiste licenties voor toegang tot serverproducten:
Het naleven van de juiste licentievereisten voor toegang tot serverproducten is van cruciaal belang om te voldoen aan de wettelijke en contractuele verplichtingen van Microsoft. Het onjuist licenseren van gebruikers of apparaten kan leiden tot licentieschendingen en mogelijke juridische gevolgen. Daarnaast kan het ontbreken van de juiste licenties de stabiliteit, prestaties en beveiliging van de serveromgeving negatief beïnvloeden.

Om organisaties te helpen bij het begrijpen van de licentievereisten heeft Microsoft tabellen samengesteld die de van toepassing zijnde CAL-suite of SL (Subscriber License) tonen voor elk serverproduct. Deze tabellen geven een overzicht van de benodigde licenties voor zowel basis- als aanvullende functies van de serverproducten, zoals Windows Server, Exchange, SharePoint, Skype, System Center en Project.

Het belang van het downloaden en raadplegen van de licentietabellen:
Het downloaden en raadplegen van de licentietabellen is essentieel om een juiste licentieplanning te waarborgen en mogelijke licentieproblemen te voorkomen. Door de tabellen te raadplegen, kunnen organisaties bepalen welke CALs of ML’s ze moeten aanschaffen op basis van de vereiste serverfunctionaliteiten en het aantal gebruikers of apparaten dat toegang nodig heeft. Dit zorgt voor naleving van de licentievoorwaarden en helpt bij het optimaliseren van de IT-investeringen.

Bij BeSharp Experts bieden we onafhankelijk advies op het gebied van licenties voor Microsoft-serverproducten. Onze deskundige consultants staan klaar om u te ondersteunen bij uw licentievraagstukken en kunnen u helpen bij het begrijpen en navigeren van de complexe licentievereisten. Of u nu advies nodig heeft over licentie optimalisatie, het begrijpen van licentiebundels of het beheren van software compliance, wij bieden gepersonaliseerde oplossingen die passen bij uw specifieke behoeften en budget.

Neem vandaag nog contact met ons op voor een vrijblijvend gesprek en ontdek hoe BeSharp Experts u kan helpen bij het effectief beheren en optimaliseren van uw Microsoft (server)licenties. Wij zijn er om u te ondersteunen en ervoor te zorgen dat uw licentiestrategie in lijn is met uw bedrijfsdoelstellingen.

*Let op: De specifieke tabellen die in dit artikel worden genoemd, kunnen worden gedownload van de officiële Microsoft “Product Terms” pagina. Deze tabellen bieden gedetailleerde informatie over de CAL-suite of SL die voldoet aan de licentievereisten voor toegang tot (of beheer van) de respectievelijke basis- of aanvullende functies van het serverproduct.