Belangrijke veranderingen bij Microsoft: Navigeer slim door de New Commerce Experience (NCE)

januari 4, 2024

In het vroege begin van januari 2024 is het essentieel om alert te blijven op aanzienlijke veranderingen die gepaard gaan met de New Commerce Experience (NCE) van Microsoft. De overgang naar NCE is al in gang sinds januari 2022 en is nog niet volledig afgerond, wat betekent dat we ons middenin deze transitie bevinden.

Vanaf 11 januari 2024 worden gebruikers van legacy modellen overgezet naar een nieuw systeem, waarbij licenties alleen nog op jaarlijkse of maandelijkse basis kunnen worden verkregen, en abonnementen worden vastgelegd voor een specifieke duur. Deze verandering vormt een aanzienlijke breuk met het verleden en vereist diepgaand begrip en strategische planning.

Even een terugblik: Wat houdt NCE in?

De New Commerce Experience (NCE) van Microsoft voor Cloud Solution Providers (CSPs) markeert een aanzienlijke evolutie van het cloud service programma. Oorspronkelijk geïntroduceerd voor Microsoft Azure in 2019 en later uitgebreid naar verschillende Microsoft diensten, beoogt NCE licentiëring te vereenvoudigen en af te stemmen op de voorkeuren van klanten bij aanschaf. Het biedt diverse termijnopties (maandelijks, jaarlijks of meerjarig) om de keuze voor de klant te vergroten.

Wat verandert er?

Vanaf 11 januari 2024 zal Microsoft beginnen met het migreren van alle resterende commerciële licentiegebaseerde abonnementen naar de nieuwe commerce aan het einde van elke abonnementsperiode. Abonnementen worden omgezet naar een jaarlijkse verbintenis en behouden de bestaande factureringstermijn (jaarlijks of maandelijks).

Annuleringsbeleid: De nieuwe commerce-abonnementen komen met bijgewerkte annuleringsregels. In tegenstelling tot het oude systeem, waar je op elk moment kon annuleren, staan de regels in het nieuwe commerce-model wijzigingen toe binnen zeven werkdagen na aanschaf van een abonnement. Na dit venster worden je abonnementsvoorwaarden vergrendeld.

Belangrijk om te weten:

Het wijzigen van verbintenis- of factureringsvoorwaarden vereist annulering gevolgd door een nieuwe aanschaf. Bij annulering op dezelfde dag wordt het abonnement onmiddellijk beëindigd.

Aanpassingen van het aantal licenties, verhogingen of productupgrades kunnen worden gepland voor een toekomstige datum. Downgrades van producten vereisen annulering en nieuwe aanschaf.

Add-ons en bundels:

Voor degenen die add-ons gebruiken, ondersteunt de migratie het verplaatsen van deze samen met het basisabonnement. Zorg ervoor dat alle actieve add-ons in aanmerking komen voor migratie, anders kan het hele pakket niet migreren. Er zijn twee belangrijke migratiemethoden: de eerste omvat het migreren van het basisabonnement met alle in aanmerking komende add-ons, terwijl de tweede methode individuele migratie van add-ons mogelijk maakt.

Wat betekent dit voor u?

De vraag rijst – hoe zullen deze veranderingen uw organisatie beïnvloeden? Biedt het nieuwe model de behendigheid en kosteneffectiviteit die moderne bedrijven nodig hebben? Belangrijker nog, hoe kunt u deze veranderingen navigeren om ervoor te zorgen dat uw organisatie compliant is en optimaal kan profiteren van wat de NCE te bieden heeft?

Heeft u licentie-technische vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op. Ons team van experts staat klaar om u te helpen.

Licensing Documents (microsoft.com)