Belangrijke update voor Power BI Premium licenties

maart 19, 2024

Wij willen u graag op de hoogte brengen van een belangrijke update die binnenkort plaatsvindt met betrekking tot Power BI Premium licenties. Met de release van Microsoft Fabric en de Fabric Capacity SKU’s vorig jaar, consolideert Microsoft de aankoopopties en neemt afscheid van de Power BI Premium per Capacity SKU’s. De functionaliteiten van Power BI Premium zullen niet veranderen en er is geen onmiddellijke actie vereist. U kunt uw bestaande Power BI Premium-Capacity blijven gebruiken tot aan de datum van uw volgende vernieuwing.

Na 1 januari 2025 moeten bestaande Power BI Premium per Capacity-klanten overstappen naar een geschikte Fabric-Capacity en prijsplan op het moment van hun volgende vernieuwing. Dit biedt meer flexibiliteit in SKU-grootte, facturering op basis van gebruik, toegang tot Azure-only functies en in aanmerking komen voor het Microsoft Azure Consumption Commitment (MACC).

Afschaffing van Power BI Premium per Capacity prijsopties

Vorig jaar introduceerde Microsoft, Microsoft Fabric – waarin het beste van Microsoft Power BI, Azure Synapse Analytics en Azure Data Factory wordt gecombineerd om een enkel, verenigd software as a service (SaaS)-platform te creëren. Microsoft Fabric is een superset van Power BI Premium, wat betekent dat het alle mogelijkheden van Power BI Premium plus nog zes andere kernworkloads heeft. Om de overgang zo gemakkelijk mogelijk te maken, heeft Microsoft ervoor gezorgd dat klanten toegang kunnen krijgen tot Fabric-mogelijkheden op hun bestaande Power BI Premium per Capacity.

Met nu zowel pay-as-you-go- als reserveringsopties beschikbaar voor Microsoft Fabric, kondigt Microsoft het uiteindelijke einde van de levensduur van de Power BI Premium-Capacity-SKU’s aan.

Afhankelijk van uw bestaande overeenkomst zal de stopzetting u anders beïnvloeden:

  • Nieuwe klanten kunnen na 1 juli 2024 geen Power BI Premium per Capacity meer aanschaffen.
  • Bestaande klanten zonder een Enterprise Agreement (EA) kunnen hun Power BI Premium Capacity abonnementen verlengen tot 1 januari 2025.
  • Klanten met een vernieuwingsdatum na 1 januari 2025 moeten hun aankoop van Power BI Premium- Capacity vervangen door de aankoop van Fabric- Capacity aan het einde van hun overeenkomst.

Alle bestaande klanten kunnen meer Power BI Premium-Capacity kopen op hun huidige overeenkomst tot de einddatum ervan.

De voordelen van Microsoft Fabric-Capacity

Klanten die hun aankoop naar Fabric-Capacity migreren, zullen genieten van een reeks aanvullende voordelen. Fabric-Capacity komt in aanmerking voor MACC, wat betekent dat Fabric-klanten hun Fabric-uitgaven kunnen toepassen op hun MACC-verplichting. Er is ook een pay-as-you-go-optie voor Fabric, waarmee u de capaciteit dynamisch kunt opschalen of verlagen en pauzeren indien nodig. Fabric- Capacity klanten kunnen ook profiteren van kleinere reken-SKU’s die ver onder het instapniveau van de Power BI Premium SKU beginnen.

Bovendien krijgen Fabric-Capacity klanten toegang tot Azure-only functies zoals vertrouwde werkruimte toegang voor OneLake snelkoppelingen en Managed Private Endpoints voor Spark. Deze functies zijn native voor Azure en niet beschikbaar voor Power BI Premium-Capacity klanten.

Migreren naar Microsoft Fabric-Capacity

Om uw Power BI- en Fabric-artefacten te migreren, kunt u eenvoudig uw werkruimtes opnieuw toewijzen aan de nieuwe Fabric-Capacity. Beheerders kunnen zelfs werkruimtes in bulk toewijzen om het proces te versnellen. U heeft minimaal 90 dagen toegang tot uw Power BI- en Fabric-artefacten nadat het abonnement op Power BI Premium-Capacity is beëindigd. Tijdens deze 90 dagen kunt u werkruimtes migreren naar uw nieuwe Fabric-Capacity zonder bang te hoeven zijn dat u de toegang tot uw bestaande werk verliest. Meer informatie over het beheren en opnieuw toewijzen van uw werkruimtes vindt u in de documentatie van Microsoft Fabric.

Impact op andere Power BI-licenties

Power BI Pro en Power BI Premium per gebruiker (PPU) worden niet beïnvloed door deze stopzetting. Voor Power BI Embedded is Microsoft Fabric-Capacity compatibel met Power BI Embedded en kan worden gebruikt om al uw ingebedde activiteiten uit te voeren.

Microsoft Fabric-Capacity is echter niet compatibel met Power BI Report Server. Om toegang te blijven houden tot Power BI Report Server, kunt u het in plaats daarvan verkrijgen via SQL Server Enterprise Edition met Software Assurance. Deze optie is de meest populaire manier om Power BI Report Server te verwerven.

Handige links: