Belangrijke hoogtepunten van Microsoft Build 2024

mei 23, 2024

Deze week vond in Seattle de jaarlijkse ontwikkelaarsconferentie van Microsoft plaats, Microsoft Build 2024. Het evenement was gevuld met aankondigingen van nieuwe producten en diensten, naast een strategisch plan om hun leiderschap in AI te versterken. Terwijl enterprise AI een prioriteit blijft voor zowel Google als Microsoft, winnen ook consumentgerichte projecten aan momentum. Maar de vraag blijft: is het integreren van AI en generatieve AI in elk product de juiste aanpak? Hier zijn de opvallende momenten van Microsoft Build 2024.

Copilot-updates

Microsoft’s generatieve AI-dienst, Team Copilot voor Microsoft 365 en Teams, kreeg aanzienlijke verbeteringen. Naast het faciliteren van gesprekken, verbetert het nu de samenwerking en stroomlijnt het projectbeheer door agenda’s te beheren, notities te maken, chats te modereren en contextuele antwoorden te geven. Zoals Microsoft het verwoordde: “Team Copilot breidt Copilot uit van een persoonlijke assistent naar een waardevol teamlid dat deelneemt en bijdraagt aan het team. En natuurlijk blijf jij altijd in controle – je kunt taken of verantwoordelijkheden toewijzen aan Copilot, zodat het hele team productiever, samenwerkender en creatiever kan zijn.”

Bovendien stelt Microsoft Copilot Studio gebruikers nu in staat om aangepaste copilots te maken om verschillende bedrijfsprocessen te automatiseren. Het Early Access Program voor Team Copilot en aangepaste agent-build functies is nu beschikbaar, met een bredere release gepland voor eind 2024.

Copilot+ PC

Hoewel de Copilot+ PC een dag voor de Build 2024 keynote werd geïntroduceerd, blijft het een hoogtepunt. Microsoft maakt vorderingen in de AI-PC-arena met zijn nieuwe op Windows gebaseerde hardware, waaronder de Surface Pro en Surface Laptop. Deze apparaten, samen met toekomstige modellen van ASUS, Dell, Samsung, Acer, Lenovo en HP, zullen gebruikmaken van halfgeleiders van Intel, Qualcomm en AMD, en bieden prestaties die 58% sneller zijn dan de MacBook Air M3.

“Verbonden met en verbeterd door de grote taalmodellen (LLM’s) die draaien in onze Azure Cloud in samenwerking met kleine taalmodellen (SLM’s), kunnen Copilot+ PC’s nu een prestatie bereiken die nooit eerder is vertoond. Ze zijn tot 20x krachtiger en tot 100x zo efficiënt voor het uitvoeren van AI-werkbelastingen en leveren toonaangevende AI-versnelling,” verklaarde Microsoft.

Een opvallende functie is ‘Recall,’ die een AI-aangedreven fotografisch geheugen biedt van alles wat gebruikers hebben gezien of gedaan op het apparaat. Hoewel dit nuttig kan zijn, roept het privacyzorgen op, maar gelukkig vindt alle verwerking plaats op het apparaat zelf. De Windows Semantic Index-tool geeft gebruikers controle over wat de machine kan zien en opslaan.

Copilot+ PC’s richten zich ook op creatieve professionals met de Cocreator-tool, die helpt bij beeldgeneratietaken in apps van derden zoals Adobe Photoshop en DaVinci Resolve.

Geprijsd vanaf $999, zijn deze PC’s beschikbaar voor pre-order en zullen medio juni algemeen verkrijgbaar zijn.

Integratie van Microsoft File Explorer met Git

Microsoft File Explorer integreert nu met Git, waardoor ontwikkelaars hun codeerprojecten gemakkelijker kunnen beheren en volgen binnen het native bestandsbeheersysteem van Windows. Deze integratie ondersteunt het monitoren van bestandsstatussen, het versturen van berichten en het beheren van branches. Bovendien ondersteunt File Explorer nu 7-zip en TAR-compressie.

Phi-3-Vision Small Language Model

Microsoft introduceerde Phi-3-vision, een nieuw Small Language Model (SLM) dat momenteel in preview is. Ontworpen voor taken met een laag rekenvermogen op mobiele en IoT-apparaten, biedt het visuele redeneercapaciteiten en multimodale functionaliteit voor tekst en afbeeldingen. Met 4,2 miljard parameters en een contextlengte van 28K blinkt het uit in taken zoals het transcriberen van tekst van afbeeldingen en het analyseren van grafieken en diagrammen.

Hoewel de algemene beschikbaarheidsdatum voor Phi-3-vision nog onbekend is, zijn andere Phi-3-modellen al beschikbaar op Azure. Microsoft beweert dat Phi-3-vision beter presteert dan concurrenten zoals Claude-3 Haiku, Llava-1.6 Vicuna 7B en Gemini 1.0 Pro V op verschillende benchmarks.

Snapdragon Dev Kit

Op Build 2024 introduceerde Microsoft, in samenwerking met Qualcomm, de Snapdragon Dev Kit. Dit compacte apparaat, aangedreven door de Snapdragon X Elite, is primair bedoeld voor ontwikkelaars. Het beschikt over een 4,6 TFLOP Adreno GPU, een 45 TOPS Qualcomm Hexagon NPU, 512GB NVMe-opslag, 32GB LPDDR5x RAM, vijf USB-poorten, een ethernetpoort en een HDMI-poort, allemaal ontworpen om de bouw, testing en porting van nieuwe AI-ervaringen en -toepassingen te ondersteunen.

Geprijsd op $899, meet het apparaat 8” x 7” x 1,3” en weegt 970 gram.

Partnerships van Microsoft

Microsoft kondigde verschillende nieuwe partnerships aan tijdens Build 2024. In samenwerking met Meta willen ze Windows Volumetric Apps naar Quest-headsets brengen, waardoor Windows-apps in 3D-ruimte worden uitgebreid. Ontwikkelaars die geïnteresseerd zijn in deze preview kunnen hun interesse registreren.

De partnership met Hugging Face brengt hun grote taalmodellen naar Azure AI Studio. Een andere belangrijke samenwerking is met Khan Academy, die K-12 docenten in de VS gratis toegang geeft tot de Khanmigo voor Teachers AI-agent via de Azure OpenAI-service. Khan Academy zal ook een op Phi-3 gebaseerd open-source klein taalmodel ontwikkelen voor wiskundetutoring, waardoor AI-gebaseerde leerapplicaties lokaal worden verbeterd.

Deze hoogtepunten van Microsoft Build 2024 tonen de toewijding van het bedrijf aan om AI-technologie te bevorderen en de gebruikerservaring op verschillende platforms te verbeteren. Met updates aan AI-diensten, nieuwe hardware en strategische partnerships, richt Microsoft zich duidelijk op het leiden van de AI-revolutie.