Beheers de kosten: Het belang van onafhankelijk advies in een groeiende IT-uitgavenmarkt

november 13, 2023

Op 9 november 2023 heeft Gartner in Barcelona een opvallende voorspelling gedaan die de aandacht trekt van CIO’s en IT-leiders wereldwijd. De prognose onthult dat de IT-uitgaven in Europa in 2024 met maar liefst 9,3% zullen stijgen, wat een totaal van $1,1 biljoen vertegenwoordigt. Naast het markeren van significante groei, plaatst dit getal de totale IT-uitgaven in Europa op koers om tegen het einde van 2023 de grens van $1 biljoen te overschrijden.

Prioriteiten en trends: AI, cloud en beveiliging

Hoewel kunstmatige intelligentie (AI) een prioriteit is voor CIO’s, blijkt uit diepgaandere analyse dat het nog niet de hoogste uitgavenprioriteit is. Andere factoren, zoals omzetgeneratie, winstgevendheid en beveiliging, zullen de IT-uitgaven in Europa in 2024 aandrijven. Een opvallende trend is de gerichte investering in cloud en cloudbeveiliging, waarbij CIO’s hun prioriteiten verschuiven naar het verbeteren van cybersecurity-uitgaven in de cloud en het plannen voor AI en generatieve AI (GenAI).

Uitdagingen in kostenbeheersing

Deze groei brengt echter uitdagingen met zich mee, vooral op het gebied van kostenbeheersing. Software en IT-diensten zijn de twee segmenten waar CIO’s naar verwachting hun uitgaven in 2024 het meest zullen verhogen. Binnen deze context wordt het cruciaal voor bedrijven om de kostengroei van softwarelicenties en cloudabonnementen in toom te houden.

Pragmatische benadering en toekomstige actie

John-David Lovelock, Distinguished VP Analyst bij Gartner, benadrukt een nieuwe golf van pragmatisme die Europese bedrijven omarmen, waarbij het behouden van een gezonde winstmarge essentieel is. De behoefte aan onafhankelijk advies speelt een cruciale rol bij het handhaven van deze pragmatische benadering, vooral in het complexe landschap van licenties en contractonderhandelingen.

Rol van onafhankelijk advies

Een effectieve strategie om kostenstijgingen te beheersen, is het inschakelen van onafhankelijk advies. Gartner voorspelt een groei van 27% in cloudopties (inclusief infrastructuur als een dienst [IaaS]) in Europa in 2024. Het belang van onafhankelijk advies komt naar voren, aangezien CIO’s nu meer dan ooit behoefte hebben aan heldere inzichten om strategisch om te gaan met licenties, kosten te optimaliseren en tegelijkertijd geen concessies te doen aan essentiële functionaliteit.

De voordelen van onafhankelijk advies

In het licht van voortdurend stijgende licentiekosten komt onafhankelijk advies naar voren als een cruciaal hulpmiddel voor organisaties die de uitdagingen van de snel evoluerende IT-omgeving willen aangaan. Wij moedigen CIO’s en IT-leiders aan om hun traditionele groeistrategie aan te vullen met een gebalanceerde aanpak, waarbij speciale aandacht wordt besteed aan kostenbeheersing.

Deze oproep tot actie benadrukt de waarde van onafhankelijk advies als een essentieel element om kostenefficiënte IT-uitgaven te realiseren te midden van een groeiende markt. Ons doel is niet alleen om strategische inzichten te bieden in licenties en contracten, maar ook om organisaties in staat te stellen flexibeler en veerkrachtiger te opereren in een tijd van technologische turbulentie. Ontdek de voordelen van onafhankelijk advies en geef uw IT-strategie een solide basis voor succes.