Zeven strategieën om kosten te besparen op Microsoft licenties

september 16, 2024

Het beheren van Microsoft licenties kan complex zijn, met uitdagingen variërend van het optimaliseren van Azure kosten tot het efficiënt beheren van Microsoft 365 abonnementen en het waarborgen van compliance voor zowel on-premises als cloudservices. Dit artikel bespreekt zeven effectieve strategieën om uw Microsoft licentiekosten te verlagen en uw licentieovereenkomsten te optimaliseren.

Herwinnen van Project- en Visio-licenties

Project- en Visio-licenties worden vaak niet optimaal benut. Door uw softwaregebruik te monitoren en ongebruikte licenties te identificeren, kunt u deze licenties terugwinnen en herverdelen. Dit kan leiden tot aanzienlijke kostenbesparingen, tot wel 30% op deze licenties.

Optimaliseren van Azure kosten

Het beheer van Azure-uitgaven vereist voortdurende aandacht. Door FinOps-praktijken te implementeren en technieken zoals Reserved Instances, Savings Plans, en Spot VM’s te gebruiken, kunt u uw Azure kosten aanzienlijk verlagen. Regelmatige evaluaties helpen om hoge uitgaven te voorkomen en middelen vrij te maken voor strategische initiatieven.

Strategische benadering van niet-productie en ontwikkelaarslicenties

Een goed gedefinieerde licentiestrategie voor niet-productieomgevingen kan leiden tot kostenbesparingen. Door Visual Studio-licenties effectief te beheren en gebruik te maken van cloudopties zoals Azure Test Dev Benefit, kunt u kosten besparen op ontwikkel- en testomgevingen en tegelijkertijd de licentiecompliance waarborgen.

Optimalisatie van SQL Server licenties

Bij een toename van SQL Server-instances on-premises of migratie naar de cloud, is het belangrijk om uw SQL Server-licentiepositie regelmatig te controleren. Door SQL Server-instances te consolideren en over te stappen op goedkopere edities, kunt u kosten besparen. SQL Azure Hybrid Benefit kan extra besparingen opleveren bij cloudimplementaties.

Microsoft 365/Office 365 Optimalisatie

De kosten voor Microsoft 365 en Office 365 kunnen een aanzienlijk deel van uw IT-budget uitmaken. Het is cruciaal om een grondige evaluatie van uw licenties te maken om onterecht hoge uitgaven te voorkomen. Vaak worden dure abonnementen verstrekt aan gebruikers die deze functies niet nodig hebben, of zijn er licentieoverschotten door onvoldoende beheer van in- en uitdiensttredende medewerkers. Bovendien kan het toekennen van dure licenties aan serviceaccounts onnodige kosten met zich meebrengen. Een grondige beoordeling kan helpen om kosten te besparen en de efficiëntie van uw licentiebeheer te verbeteren.

Herziening van Windows Server licenties na cloudmigratie

Als uw organisatie naar de cloud is gemigreerd en het gebruik van on-premises Windows Server licenties is verminderd, is het tijd om uw Windows Server licenties opnieuw te evalueren. De overgang naar de cloud kan de behoefte aan on-premises virtuele machines verkleinen, wat een kans biedt om uw licentieoplossingen te optimaliseren.

Bijvoorbeeld, door over te stappen van Windows Server Datacenter licenties naar Windows Server Standard licenties kunt u aanzienlijke kosten besparen. De Standard editie verleent licenties op basis van het aantal virtuele machines, in plaats van de onbeperkte virtualisatiecapaciteit van de Datacenter editie. Bovendien kan het gebruik van Azure Hybrid Benefit extra besparingen opleveren door bestaande on-premises licenties te benutten om kosten in de cloud te verlagen.

Het is echter essentieel om de beste keuze te maken op basis van uw specifieke situatie. Een grondige analyse van uw virtuele machinebehoeften en licentieconfiguraties is cruciaal, evenals het optimaal benutten van Azure Hybrid Benefit. Door een beoordeling per geval uit te voeren, kunt u de meest kostenefficiënte oplossing vinden die aansluit bij uw gebruikspatroon en behoeften.

Met een goed doordachte aanpak kunnen bedrijven tot wel 60% besparen op Windows Server-licenties.

Voorbereiding op contractonderhandelingen

Voor een effectieve voorbereiding op contractonderhandelingen met Microsoft zijn er enkele belangrijke stappen:

Begin met het verzamelen en analyseren van uw huidige Microsoft licentiegegevens. Dit helpt u om inzicht te krijgen in uw gebruik en toekomstige behoeften. Start de voorbereiding ruim van tevoren om voldoende tijd te hebben voor onderzoek en strategieontwikkeling.

Communiceer met de juiste contactpersonen binnen Microsoft, om effectieve onderhandelingen te voeren. Stel een deskundig onderhandelingsteam samen dat ervaring heeft met Microsoft licenties en contractonderhandelingen.

Bepaal duidelijke doelen en KPI’s voor de onderhandelingen, en wees bereid om concessies te doen.

Door deze stappen te volgen, kunt u uw onderhandelingspositie versterken en de waarde van uw Microsoft Enterprise Agreement (EA) optimaliseren.

Conclusie

Deze zeven strategieën bieden waardevolle inzichten voor het beheren en verlagen van uw Microsoft-licentiekosten. Van het optimaliseren van uw Azure-uitgaven tot het herwinnen van ongebruikte licenties, deze benaderingen kunnen helpen om kosten te besparen en uw licentieovereenkomsten te verbeteren.

Wilt u meer weten over hoe u uw Microsoft licenties kunt optimaliseren? Neem gerust contact met ons op voor deskundig advies en ondersteuning.